###message

Készítsen otthon házi, frissen őrölt lisztet

7. szeptember 2019
wheat-field-wheat-cereals-grain-39015

A boltok polcain a lisztes zacskón látható képeken tényleg gyönyörűen mutat a búza, de az étkezési gabona jó néhány feldolgozási lépésen átmegy, mielőtt liszt formájában a boltok polcaira kerül. Mivel a búzacsírában található olajok oxidálódnak, és megavasodnak, ezért első lépésként a rostban gazdag korpás bevonat és a tápláló búzacsíra kerül eltávolításra. Az "egészséges" fehér szín eléréséhez a gabonát peroxiddal, vagy klórgázzal fehérítik. A rothadás megakadályozására olyan tartósítószerekkel kezelik, mint a nátrium benzoát. Mindent összevetve a búza több, mint 30 különböző eljáráson megy keresztül, amíg liszt fromájában a boltokban megvásárolható lesz. 

Házi gabonaőrlők: ITT

 

Depositphotos_47243845_original

A kereskedelmi forgalomban kapható liszt, és a friss, teljes kiőrlésű liszt összehasonlítása olyan, mintha az almát hasonlítanánk a narancshoz. Ha mindig frissen készítjük a lisztet, akkor annak nincs ideje megavasodni, vagy megrothadni. Mivel nem használunk sem fehérítőket, sem tartósítószereket, az íze sokkal teltebb, táplálóbb, megőrzi a gabona eredeti ízét. A bolti lisztektől eltérően a textúrája sokkal lágyabb és finomabb, olyanfajta édes ízzel, amelyet a bolti liszteknél soha nem tapasztalhatunk. Különböző fajtájú gabonnákkal is kísérletezhetünk, mint például zab (hántolatlan zab), rizs, tritikálé, kamut, tönköly, hajdina, árpa, rozs, köles, teff, quinoa, amaránt, cirok, szójabab, és kukorica.

Házi gabonaőrlés: ITT

 

20880_mlynek-na-obili-sana-otevrena-nasypka

Igazán könnyű saját lisztet készíteni otthon. Csak öntsd a gabonát a malomba, és figyeld, ahogy távozik a friss liszted. Ehhez ajánljuk Önnek a Sana őrlőmalmot, amely amellett, hogy egy gyönyörű készülék, a legjobb minőségű, környezetbarát erdőgazdálkodásból származó bükkfából készült. A 360 wattos elektromos motornak köszönhetően a készülék elegendő erővel rendelkezik a búza és más száraz gabona gyors és csendes őrléséhez, akár 100g/ perces sebességgel. A 85 mm-es őrlőkövek korund és kerámia keverékéből készültek, ami rendkívüli tartósságot, és erőt eredményez. A liszt finomságát a gabona őrlő kar elfordításával be lehet állítani. A durvább liszttől az egészen finom süteménylisztig a Sana őrlőmalommal minden lehetséges. A berendezés Németországban kerül gyártásra, a 12 éves garancia pedig biztosítja, hogy ez a malom a konyhád lelke lesz jónéhány évig.

Házi gabonaőrlés: ITT