###message

Hogyan válasszuk ki a megfelelő gabonaőrlő házi malmot?

1. június 2020

Első pillantásra az összes malom azonos. Melyek viszont a különbségek és melyiket kell választani?

mlýnky

Elektromos vagy kézi?

Házi gabonaőrlő malmok széles választéka: ITT

Gondolja át jól a kézi malom vásárlását! Ha csak alkalmanként őröl, a kézi daráló biztosan jól fog szolgálni. De gondolja át kétszer, ha rendszeresen őrölni szeretne. A fél kiló sima liszt őrlése 10–15 percet vesz igénybe, ha az őrlőt folyamatosan járatjuk, ami heti kétszer történő kenyér sütésekor nagyon kényelmetlen lehet. Ezenkívül a kézi daráló nem alkalmas kukorica őrlésére - képes kezelni, de a forgattyú forgatása sok fizikai erőfeszítést igényel. Ezért a szokásos köszörüléshez mindenképpen elektromos darálót vásároljon.

 

Házi gabonaőrlő malmok széles választéka: ITT

Milyen teljesítményű malomra van szüksége?

A legmegfelelőbb elektromos malom teljesítmény kiválasztása a legfontosabb. Az alapján határozza meg, hogy milyen típusú gabonaféléket tervez őrölni, és milyen mennyiségben.

  • Minden malom képes kezelni az általános típusú gabonaféléket, például búzát, árpát, zabot, rozsot, tönkölyt, amaránt vagy kis mennyiségű rizst.

  • Ha még nehezebb fajtákat, például kukoricát, csicseriborsót és több rizst szeretne őrölni, válassza a malmok közül a minimális teljesítményt, a 360 watt-ot.

  • Minél nagyobb a daráló teljesítménye, annál gyorsabb az őrlés. A legnépszerűbbek a 360 wattos darálók, és például nem a 600 wattos darálók.

  • Ennek oka az, hogy tökéletesen elegendőek otthoni használatra, és nincs szükség egy erősebb (és gyakran drágább) daráló vásárlására. A liszt minősége mindkét esetben azonos.

  • A nagyobb teljesítményű darálók azok számára alkalmasak, akik nagy mennyiségű lisztet akarnak őrölni. A gabonaőrlés mesterségesen gyorsabb.

  • Egy 600 W-os vagy annál nagyobb teljesítményű darálóval percenként legalább 220 g sima lisztet és 500 g durva lisztet őrölhet. Leggyakrabban ezeket a darálókat kereskedelmi célra vásárolják meg.

Milyen köszörűkövek a legjobbak?

Jelenleg háromféle anyagot használnak köszörűkövek előállítására.

kameny ze směsi korundu a keramiky

Kövek korund és kerámia keverékéből

Korund és kerámia keverékéből készített kövek megtalálhatók a KoMo, a Sana és a Hawos malmokban. Magas hőmérsékleten kemencékben állítják elő, és durva felületük, gyorsan és fűtés nélkül őrölni tudja a gabonaféléket. Ennek köszönhetően az őrlés során nem vesznek el a tápanyagok. A kövek nem igényelnek karbantartást, rendszeres őrlés során nem kell aggódnia a tisztítás miatt. Csak akkor, ha a darálót legalább egy hétre leállították, először őröljön meg egy marék rizset. A rizs az utolsó őrlés után hatékonyan tisztítja meg a köveket a korábbi maradványoktól. A második lehetőség az őrlőkamra kinyitása és a maradék vákuumszivattyúval való porszívózása.

žulové kameny

Gránit kövek

A tisztán természetes gránit kövek, amelyek a salzburgi házi malmok részét képezik, kézzel készülnek. Mindegyik követ a kézműves dolgozta ki, addig amíg a liszt őrlésével el nem éri a kívánt eredményt. A mintapéldány nem kerül felhasználásra a gyártásban, tehát minden darálóban egyedi kövek vannak. Például eltérő számú kivágással léteznek. Az őrlés sebessége általában változik: az egyik őrlő gyorsabban őrőlhet, mint egy másik, annak ellenére, hogy ugyanaz a modell. Az igényesebb gyártás miatt a gránitőrlő drágább, de egyébként ugyanazokkal az előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, mint a korund és a kerámia kövek. Nincs különbség azok tartósságában, valamint az őrölt liszt minőségében vagy a karbantartás egyszerűségében.

ruční mlýnek toscana

Bazalt és kerámia kevert kövek

A bazalt-kerámia keverékeket általában a kézi darálók gyártásánál használják, és gyakorlatilag azonos tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a korund és a kerámia kövek.

mlýnky 2

Az őrlőkövek kiválasztásának összefoglalása

A gránitcsiszolókat gyakran olyan vásárlók vásárolják, akik értékelik, hogy a termékek 100% -ban természetes anyagokat tartalmaznak és kézműves termékekként készültek. Mindenesetre nem fog hibázni, ha az olcsóbb vegyes kövek tetszenek. Ellenállásuk hasonló és az őrlés eredménye is. Néhányuk számára döntő jelentőségű lehet, hogy a gránitkövek esetében a gyártó 24 éves garanciát vállal törés vagy megrepedés esetén, míg a vegyes fajtákra általában "csak" 10-12 év. A kő tönkretétele azonban mindkét esetben valószínűtlen.

Megjegyzés: Annak érdekében, hogy a kövek megőrizhessék őrlési képességüket, ügyeljen arra, hogy ne nedvesítse vagy ne vizezze a szemcséket. Ugyanez vonatkozik, ha őröljük a fűszereket. A nedves anyagok általában a kövek felületére tapadnak, és ha a rizs sem tisztítja meg őket, akkor egy másik megvásárlását kell tennie.

Miben különbözik az liszt minősége az egyes gabonaőrlő házi malmoknál?

Minden malom lehetővé teszi az erősség beállítását: őrölhet sima, félig durva vagy durva lisztet. Az őrlési eredmények összehasonlíthatók, és nem igaz, hogy egy erősebb vagy nagyobb őrlő ezzel vagy azzal a kővel nagyobb finomságú lisztet őröl. Ha nagyon finom lisztet szeretne, például karácsonyi sütikhez, akkor szitálnia kell. Ehhez elegendő egy szokásos kézi szita, de ha nagyobb mennyiségű lisztet szitál és időt és munkát szeretne megtakarítani, vásárolhat elektromos szitát néhány darálóhoz (KoMo és Sana).

Milyen garatkapacitást válasszon?

Minden gabonaőrlő különböző garatmérettel rendelkezik. Egyesek 560 g gabonaféléket, mások 850 vagy akár 1500 g gabonaféléket tudnak tárolni. Ez a kritérium nem olyan fontos.Csak egy nagyobb tartálynak az az előnye, hogy valószínűleg nem kell kitöltenie a gabonaféléket. A gabonaőrlők leggyakrabban egy 850 g gabonatartalmú garattal rendelkeznek, ami elegendő ahhoz, hogy több, mint egy kilogramm kenyeret elkészítsen. A nagyobb garatot elsősorban kereskedelmi műveletek során fogják értékelni.

Fontos a fa burkolat anyaga?

MLÝNKY NA OBILÍ

A gabonaőrlők gyártásához különféle fafajtákat használnak: bükk, tölgy, vörösfenyő, juhar stb. A felhasznált fa típusa nem számít. Az már érdekes, hogy a dgabonaőrlő tömör fából vagy rétegelt lemezből készül, vagy ezek kombinációjából. A különbség elsősorban a megjelenésben mutatkozik meg - a masszív malom egyszerűen jobban néz ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rétegelt malom alacsonyabb minőségű vagy korlátozott élettartamú. A szilárd és a rétegelt lemez malmok megbízható gyártóktól származnak. Válasszon annak alapján, melyik tetszik a legjobban.

 

Záró összefoglaló

A legfontosabb információ az, hogy minden gabonaőrlő malom összehasonlítható eredménnyel rendelkezik. Mindegyikük mesterségesen kiváló minőségű lisztet készít, tehát ebben a tekintetben egyszerű a választás.

A várható élettartamban semmi alapvető különbség nincs, minden malomot hosszú távú (akár több évtizedes) felhasználásra terveztek.

Tehát a fő kérdés az, hogy milyen gabonafajtákat fog őrölni. Lágy fajok lesznek, vagy akár kemények is? A 360 W-nál kisebb teljesítményű malom elegendő a puha szemcsékhez, 360 W-os és annál nagyobb a kemény gabonafélékhez. A legtöbb vásárló azonnal kiválaszt egy 360 wattos darálót, annak ellenére, hogy még nem tervezi a kukorica őrlését. A daráló használati módja idővel megváltozhat, például ha Ön vagy valaki a háztartásában gluténmentes étrenden él. A gluténmentes étrendben a búzaliszt leggyakoribb pótlása a kukoricaliszt.

Ami az őrlőkövet illeti, nem számít, hogy mit fog őrőlni. Az őrlés eredménye ugyanaz lesz.

Még a garat mérete sem túl jelentős, ez csak akkor válhat meghatározó tényezővé, ha kettő, szinte azonos malom között tétovázik. Ebben az esetben ez az Ön preferenciáitól függ.

Ha csak alkalmanként őröl, választhat a kézi darálók közül is.

Extra tipp: daráló és pelyhesítő kombinációja

vločkovač + mlýnek

Néhány malom megvásárolható pelyhesítővel, mint két eszköz az egyben. Ebben az okos kombinációban a malom mindig elektromos, a pelyhesítő lehet elektromos vagy kézi (mechanikus). Nem számít, melyik pehelyt választja, mert még kézivel is gyorsan és egyszerűen elkészítheti a pelyheket. A forgattyú elforgatása nem igényel sok erőfeszítést, még a gyerekek is meg tudják tenni, ráadásul általában kicsire van szükségük. A zabliszt a magasabb olajtartalma miatt a legmegfelelőbb az őrlésre. Más gabonaféléket pehelyként lehet őrölni, feltéve, ha egy ideig vízben áztatja őket, hogy felszívja a nedvességet. A pelyhesítők a fűszerek gyors őrlésére is alkalmasak.

Tanácsra van szüksége?

Ha bármilyen kérdése van, vagy bármilyen konkrét részletet szeretne megtudni, írjon nekünk, vagy hívjon. Nagy tapasztalatokkal rendelkezünk a liszt őrlésével kapcsolatban, és konkrét tanácsokat adunk Önnek, hogy melyik gabonaőrlő házi malom lesz a megfelelő az Ön számára!

06 70 678  8728
hu@eujuicers.com