A csipkebogyó gyűjtése elég szórakoztató, de időigényes. A konyhában minden szórakozás véget ér. Csipkebogyó lekvár készítése sok időt vesz igénybe. Válasszon közülük kemény szemcséket, és a főzés után még át kell préselni őket. Az unalmas munkát kihagyhatja, mert segítséget nyújt a turmixgép és a vízszintes csigás facsaró.
Melyik turmixgépet és gyümölcsprést érdemes használni?
- A csipkebogyó olyan részeket (kocsány, magbél) tartalmaz, amelyeket kézzel kell kivágni vagy előre eldobni. Mindkettő időigényes és fárasztó, és sokkal jobb megoldás az, ha a csipkebogyót összekeverjük a magokkal. Mivel a kocsány ugyanolyan kemény, mint a mag nem lesz szükség erõs keverõre. A Vitamix Pro 750-et használtuk.
- Keverjük össze a csipkebogyó-keveréket. Ezt egy vízszintes csigás facsaróval végezze, amelybe durva szitát tesz. A Sana Juicer EUJ-707 készüléket használtuk.
Lépésről lépésre
- Gyűjtse össze a bógyókat. A gyűjtés ideális ideje szeptember végétől október közepéig, az első fagyok körül, amikor a csipkebogyó a legérettebb és legédesebb. Színe narancssárgától vörösig terjed, a felülete továbbra is szilárd, nem ráncos. Összegyűjtöttünk 500 grammot, melyből egy nagy pohár lekvárt kaptunk.
- Mossa meg otthon a csipkebogyókat, és kézzel távolítsa el a szárakat és a szirmokat.
- Helyezze a csipkebogyót egy fazék vízbe, és főzze kb. fél órán keresztül, amíg lágy nem lesz.
- Kevere össze a csipkebogyót vízzel a lehető legjobban.
- A kapott pürét egy vízszintes csigás facsaróba tegye, amelybe durva szitát tett. Lassan öntse, mindig várjon, amíg az előző adagot feldolgozta.
- Ha szeretné, alma és citromlevet adhat hozzá. Ez hozzáad néhány természetes pektint és frissítő ízt.
- Öntsük a keveréket egy fazékba, és keverjük össze gélesítő cukorral 2: 1 arányban (2 csipkebogyó:1cukor) vagy ízlés szerint.
- Forraljuk fel és főzzük 5 percig.
- Öntsük a kész lekvárt egy pohárba, zárjuk le és fordítsuk fejjel lefelé.
VIDEO: Csipkebogyó lekvár turmixxal és facsaróval
Tekintse meg a saját csipkebogyó lekvár készítésének teljes folyamatát. Előfordulhat, hogy keverés előtt nem főztük meg a videóban lévő bogyókat. Hiba történt, csak elfelejtettük :) Határozottan javasoljuk, hogy ne hagyja ki ezt a lépést!
Számos turmixal és gyümölcspréssel volt már dolgunk, amelyeket személyesen teszteltünk. Nem biztos benne, melyik az Ön számára a legmegfelelőbb, vagy kérdése van a csipkebogyó lekvár készítésével kapcsolatban? Állunk rendelkezésre!
06-70/6788728
hu@eujuicers.com